Blog

Nyheder, inspiration og tips

Overtager teknologien virkeligt vores jobs?

Overtager teknologien virkeligt vores jobs?

28.06.2018 Jakub Dano

Hvem er bange for teknologi ulven?

Michael Crichton sagde engang, “Der er intet mere tankevækkende end en 30-årig avis.” Artikel efter artikel har i de sidste årtier spået arbejdsmarkedets undergang og dysterhed, fordi teknologien vil erstatte os i vores jobs, og der vil til sidst ikke være mere arbejde tilbage til os. Ulven banker på vores dør, og der er intet, vi kan gøre ved det.

via GIPHY

Der er meget at sige, om den påvirkning teknologien har, på den måde vi lever og arbejder på. Ændringerne har for det meste været positive. Nye teknologiske opfindelser har dog også forårsaget tektoniske forandringer på arbejdsmarkedet og har indvirket i at mange mennesker har mistet deres levebrød. For at nævne nogle få har det tidligere været dampmaskinen, nye transport systemer og netværk, elektricitet, computere og robotter, som har blandet kortene for hvilken måde vi lever på.

“Der er intet mere tankevækkende end en 30-årig avis.”

Og nu har vi autonom kørsel, IoT, smart robotter og 3D print, alle drevet af en truende kunstig intelligens. Dette vil sandsynligvis gøre os overflødige. Jeg tror dog, at truslen om at teknologien kommer efter vores jobs, er overdrevet. Det er ikke noget, vi skal gå og miste søvn over. Her er grunden:

Grund #1 – Teknologi tager, men den giver også.

via GIPHY

Fornyelse følger altid ødelæggelse. Hver gang teknologi har ødelagt en karriere, eller endda forårsaget at folk har endt deres liv, har nye muligheder opstået på ellers utænkelige områder og discipliner.

“De af os, der troede på 3D TV hypen, sidder nu tilbage med vores 3D blu-ray af Hobbitten.”

Tag for eksempel dampmaskinen og masse transportsystemerne. Hele industrien af heste-trukkede transportmidler blev stillet på højkant og mange mennesker mistede deres hovedindtægt. Men på samme tid kom der nye muligheder inden for transport og handel, som man aldrig kunne have forestillet sig tidligere.

Grund #2 – Forudsigelser går sjældent i opfyldelse.

via GIPHY

Hvor mange begivenheder har vi ikke forudset? Hvor mange naturkatastrofer har vi ikke set komme vores vej? Fra masse hungersnød i tresserne, til verdens undergang i 2012, til 3D print der erstatter hele fremstillingsindustrien, til at 3D TV bliver normen. Udover det indlysende faktum at vi stadig er i live, kan vi se at 3D print, selvom det er stort, ikke ligger i nærheden af hvad der blev forudsagt, og det har i stedet for specialiseret sig i mindre nicher. Og 3D TV? De af os, der troede på 3D TV hypen, sidder nu tilbage med vores 3D blu-ray af Hobbitten, og frygter den dag vores gamle TV kalder på os.

Grund #3 – Vi lærer, og vi tilpasser os.

via GIPHY

Det betyder selvfølgelig ikke, at teknologien ikke vil have en enorm indflydelse, på måden hvorpå vi lever og arbejder. Jeg har arbejdet med det samme - undervisning - i over 20 år. Og selvom jeg stadig underviser i et klasselokale og arbejder med børn, har min måde at arbejde på ændret sig markant gennem årene.

“Det var dårlig ledelse, der forårsagede industrier til at mislykkes, ikke teknologi.

Dette er det direkte såvel som indirekte resultat af teknologi. Det har ændret den måde jeg underviser på, og det har også ændret den måde børnene lærer på. Nøgleord: smartphones og alle deres funktionaliteter. Jeg har lært at integrere teknologien i mit klasselokale og det fungerer godt. Uanset påvirkningen, kommer det sjældent natten over, og vi har oftest tid til at forberede det, lære nye færdigheder og tilpasse os.

Grund #4 – Dårlig ledelse forårsager flere tab af jobs end teknologi nogensinde kunne.

via GIPHY

Selvfølgelig har folk mistet deres jobs, hele byer har ramt ekstremt hårde tider og virksomheder er gået konkurs. Man kan dog ikke udelukkende skyde skylden på teknologien. Ville Nokias telefon afdeling have overlevet fremkomsten af smartphones, hvis ledelsen havde taget Iphonen seriøst? Ville Kodak være den førende spiller inden for kamera og fotografering, hvis de ikke havde valgt at ignorere digital fotografi?

“Den måde, jeg arbejder på i dag, er helt anderledes, for hvordan jeg gjorde det engang”

Begge disse virksomheder og mange andre blev stillet til at være top OEM i deres brancher. Det var dårlig ledelse, der forårsagede industrier til at mislykkes, ikke teknologi. Hele byer og nogle gange hele generationer af mennesker ville have bygget hele deres karriere op, hvis ikke det havde været for lokale og statslige regeringer som gennemførte dårlige politikker. Dårlige beslutninger af ledere forårsagede tab af arbejdspladser.

Konklusion

via GIPHY

Teknologi har været vores følgesvend lige siden begyndelsen af den forhistoriske tid. Den har hjulpet til at skabe landbrug, bygge eller nedrive byer, vinde eller tabe krige og den har selvfølgelig også ændret den måde vi lever, arbejder og interagerer med hinanden på. Teknologien har været en agent for det gode eller det onde, men frem for alt en forstyrrer. Enhver der tror andet, vil finde sig selv strandet. Men mennesker der er villige til at lære og erhverve nye færdigheder kan måske finde større og bedre muligheder for sig selv.

teknologi job IT programmering coding erhvervsuddannelser københavn laer programmere uddannelse kode teknologien computere IoT robotter 3D digital

Se hvilke kurser vi tilbyder

Web Development 1

Web Development 1

Online 03.05.2021

Lær at bygge hjemmesider og web applikationer. På dette 12-ugers kursus vil du lære både frontend (HTML, CSS) og backend (Python) udvikling!

Fra 6000,00 DKK

Tilmeld dig dette kursus

Tilmeld dig nyhedsbrev